De paragrafen

Bedrijfsvoering

3.5.6 Optimaliseren van het belastingproces

Ieder jaar ontvangen alle huishoudens en bedrijven in Hilversum een aanslagbiljet voor de gemeentelijke belastingen. Een groot deel van de gemeentelijke inkomsten komt uit belastingen. Het belastingproces is dan ook een belangrijk proces voor Hilversum. Het proces bestaat onder andere uit een wettelijke taak ten aanzien van de Basis Adresgegevens Gegevens (BAG) en de Basisregistratie Grootschalige Topografie (BGT). Deze basisgegevens van alle gebouwen, percelen etc. vormen de basis voor de aanslagoplegging gemeentelijke belastingen en moeten ten alle tijden goed en volledig te zijn. Vervolgens worden de aanslagen opgelegd, moeten de openstaande saldi worden geïnd en is Hilversum verantwoordelijk voor een tijdige, correcte en volledige afhandelingen van eventuele vragen, bezwaren en beroepen.

Aanvullend op bovengenoemde reguliere activiteiten gaan wij in 2025 aan de slag met het treffen van de voorbereidingen voor de invoering van toeristenbelasting. De toeristenbelasting wordt per 1 januari 2026 ingevoerd. Om dat te kunnen realiseren wordt voorafgaand aan de inwerkingtreding een onderzoek uitgevoerd naar het aantal ondernemingen dat toeristische activiteiten aanbiedt. Vervolgens worden de ondernemers bezocht en geïnformeerd over de toeristenbelasting. Met de uitkomst uit het onderzoek wordt medio 2025 een voorstel aan de raad gedaan voor de tariefstelling. Per belastingjaar 2026 dragen de ondernemers per overnachting een bedrag af, aan het einde van elk jaar wordt dit door de gemeente in rekening gebracht.

Daarnaast gaan wij aan de slag met het verbeteren van de ENSIA verantwoording (ENSIA: Eenduidige Normatiek Single Information Audit). Wij leggen als bronhouderorganisatie verantwoording af over het beheer van de basisregistraties adressen en gebouwen (BAG), grootschalige topografie (BGT) en ondergrond (BRO). Dat doen we intern richting de gemeenteraad en aan het Rijk via het ministerie van BZK door ons uitgevoerde zelfevaluaties (ENSIA: Eenduidige Normatiek Single Information Audit). Deze zelfevaluaties betreffen de gegevenskwaliteit en de borging van beheerprocessen.

Deze pagina is gebouwd op 11/14/2024 11:23:38 met de export van 11/14/2024 11:15:16